Uniunea Salvați România-Filiala Vaslui atrage atenția, prin intermediul unui articol publicat pe site-ul filialei (https://vaslui.usr.ro/sanse-egale-doar-pentru-unii/) asupra unei situații cu potențial de discriminare asupra viitorilor elevi din clasa pregătitoare.

Deși, în acest moment, prevederile legale sunt destul de clare, pentru a avea parte de educație de calitate, trebuie să ai relații, să faci mutație pe o stradă care se află în circumscripția școlii unde vrei să înscrii copilul (pentru a fenta aplicația informatică), să ai mijloace de a face presiune la învățătorul respectiv și/sau director pentru a-ți pune pe listă copilul, să fi avut copii sau rude care au finalizat cursuri la acea școală. Astfel, se formează clase de 35 de elevi încă de la clasa pregătitoare (cu încălcarea Legii nr.1/2011), clase foarte omogene din punct de vedere al relațiilor părinților, clase care, pe toată durata școlarizării, ajung să devină clase favorite, fără a mai da șanse și copiilor din clasele „obișnuite”.

Astfel, la Vaslui, egalitatea de șanse atunci când îți înscrii copilul la clasa pregătitoare este ca în fabula lui Grigore Alexandrescu, Câinele și cățelul: „[..] Adevărat vorbeam,/ Că nu iubesc mândria și că urăsc pe lei,/ Că voi egalitate, dar nu pentru căței.” De cele mai multe ori, totul se face în dezavantajul elevilor, care ajung să învețe în clase supraaglomerate.

Educație de calitate merită toți elevii. Acesta este un lucru de necontestat, însă ca această educație să fie una bazată pe principii sănătoase, aceasta trebuie făcută cu respectarea legii. De aceea, propunem următoarele:

  • respectarea strictă a numărului de copii din toate clasele ciclului primar (maxim 25) și gimnazial (maxim 30)
  • repartiția pe clase a copiilor, la debutul școlar, să se realizeze unitar, la nivelul întregului județ, pe baza unui algoritm care nu poate fi influențat așa cum am prezentat mai sus. În acest sens, poate fi preluat un model aplicat de câțiva ani în țară, respectiv repartizarea alternativă, în ordine alfabetică a copiilor pe clase, fără a fi cunoscuți învățătorii care vor preda la acea clasă.

Suntem alături de părinți și de copii – știm că intrarea la școală este un eveniment de mare emoții și cu mare impact pe viitor. Vrem ca legea să fie respectată, iar egalitatea de șanse a TUTUROR copiilor să fie respectată.