Senatorul PNL, Iulian Bîca a depus și discutat, în cadrul comisiei de apărare a Senatului României,proiectul de lege privind căutarea/identificarea persoanelor dispărute.    

Conform datelor statistice furnizate de Direcția de Investigații Criminale, din cadrul Inspectoratului General al Politiei,  din anul 1990, în România, au dispărut în total peste 84.000 de persoane 

 Aproape 6000 de sesizări, privind dispariții de copii au fost făcute în ultimul an în România. 

 În spatele acestor date statistice, stau dramele a mii de familii.     

Acest proiect de lege, introduce o serie de  reglementări ce vor asigura o mai bună coordonare a instituțiilor publice, prin înființarea în cadrul Poliției Române a unor  unități centrale și teritoriale, proiectul fiind construit pe baza unor principii ce plasează în centrul demersului, persoana dispărută.   

Proiectul creează cadru legal care:  

  1. a) recunoaște și dă eficiență drepturilor persoanei dispărute și ale familiei acesteia.
  2. b) oferă autorităților mijloace și metode eficiente de căutare a persoanelor dispărute.
  3. c) garantează respectarea libertăților și  drepturilor fundamentale ale persoanelor cu care autoritățile intră în contact pe parcursul procedurilor de căutare.  

Sesizarea întocmită se va trimite către unitatea teritorială, care va întocmi un dosar al dispariției. În scopul bunei desfășurări a activității de căutare, unitatea centrală pentru persoane dispărute va putea prelua dosarul dispariției sau va putea dispune preluarea acestuia de către o unitate teritorială.   

  „Interesant este faptul că orice persoana fizică sau firmă va putea ajuta în mod voluntar și gratuit autoritățile, la căutarea persoanelor dispărute. Aceste persoane vor fi înregistrate online, într-o bază de date a Politiei Române. Activitățile pe care le va putea desfășura un astfel de voluntar vor fi: 

  – popularizarea cazului, așa cum poate; 

  – să facă postere, pliante, clipuri audio-video sau alte asemenea materiale de informare, privind persoanele dispărute; 

   – să pună la dispoziția autorităților, mijloace tehnice și logistice, ce pot ajuta la căutarea persoanei dispărute” a declarat senatorul PNL, Iulian Bîca.  

Inițiativa a fost supusă dezbaterii publice în conformitate cu prevederile Legii nr 52/2003, toate persoanele putând trimite recomandări, propuneri și observații pertinente.