Siguranță rutieră prin limitarea autovehiculelor ce au postul de conducere situat pe partea dreaptă

Am votat această inițiativă legislativă, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen. Scoaterea de pe șoselele României a autovehiculelor ce au volanul pe partea dreaptă este necesară, stabilindu-se măsuri ferme și rapide. Modificările adoptate reprezintă încă un pas pentru creșterea gradului de siguranță pe șoselele României.” a declarat senatorul Iulian-Mihail Bîca. 

Necesitatea unei astfel de legi era foarte mare, având în vedere ultimele statistici referitoare la numărul de accidente provocate de conducătorii acestor autoturisme. În anul 2020, în România s-a înregistrat un număr de 1646 de persoane decedate din cauza accidentelor rutiere, clasând țara pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere raportate la numărul total al populației.

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a aprobat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 557/2021 privind îmbunătățirea siguranței rutiere prin limitarea circulației pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă.  

De la data intrării în vigoare a prezentei legi, se va interzice circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate in România ce au volanul pe partea dreapta. Vor fi exceptate de la aceste prevederi, autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare, cum ar fi cele de curățenie stradală.  

În cazul în care nu vor fi respectate prevederile articolului 1 din Legea 557/2021, contravenția va fi sancționată cu amenda prevăzută de articolul 101, alineatul (1) din OUG nr. 195/2002, clasa a III-a de sancțiuni.