Persoanele care n-au apucat să ceară, în timp util, restituirea taxelor auto, indiferent de denumire, au o nouă ocazie să-și recupereze banii pe cale administrativă. De noul mecanism pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto. Foarte important: restituirea taxei se poate face, şi se va obţine, de orice persoană, urmând procedura prezentată în textul ordonanței.” a declarat Iulian Mihail Bîca, senator PNL de Vaslui

 

Săptămână aceasta, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a aprobat Proiectul de lege L432/18.07.2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.93/2022 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

După adoptarea în Guvern, ordonanța a intrat în procedură parlamentară, la comisiile avizatoare și raportoare iar în data de 19 septembrie a fost aprobată în plenul Senatului, urmând să fie aprobată și de Camera Deputaților în perioada următoare.

Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.93/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.646 din 29 iunie 2022 și a intrat în vigoare la data de 29 iunie 2022.

Termenul de depunere a cererilor de restituire este de 5 ani, începând cu data de 29 iunie 2022, data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

            Conform textului actului aprobat, restituirea sumelor care se solicită pe cale administrativă la organul fiscal central competent, se realizează în baza deciziilor emise de acesta.

De asemenea, este prevăzută și procedura pentru restituirea sumelor care fac obiectul hotărârilor judecătorești definitive, inclusiv cheltuielile bănești stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive, care sunt în sarcina statului român, precum și orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silită, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență nu au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire, precum și cele care devin executorii după termenul de 5 ani.

 

            Prezentăm, în continuare, câteva din prevederile Legii 432/2022:

Art. 1:

(1) Contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, prevăzută la art. 214^1-214^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare, sau, după caz, timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au beneficiat de restituire până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul plăţii taxelor, precum şi a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii, pe cale administrativă, prin cerere adresată organului fiscal central competent sau prin cerere adresată organului competent, în cazul sumelor prevăzute la art. 4 alin. (1). Nivelul dobânzii este cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Prin organ fiscal central competent se înţelege Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de specialitate, cu atribuţii de administrare a creanţelor fiscale, inclusiv unităţile subordonate acesteia.

(3) În cererea de restituire se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului şi datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule.

(4) Organul fiscal central competent verifică, în baza de date deţinută sau la care are acces, plata efectuată de către contribuabil reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi informaţiile privind deţinerea în proprietate a autovehiculului şi informaţiile referitoare la înmatricularea acestuia, indicate în cererea de restituire.

(5) Cererea de restituire se soluţionează prin decizie emisă de către organul fiscal central competent, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care se comunică contribuabilului, conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(6) Împotriva deciziei prevăzute la alin. (5) contribuabilii pot face contestaţie în condiţiile art. 270 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei.

(7) Organul competent prevăzut la art. 272 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, soluţionează contestaţia în termenul prevăzut la art. 77 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prin decizie care se comunică de îndată contestatarului.

(8) Deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi contestate la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.”

Textul integral al Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.93/2022 este prezentat aici:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OUG_93_2022.pdf