La nivel național se iau măsuri pentru relansarea economiei, adoptarea cadrului juridic prin care să fie sancționat comportamentul neloial în relațiile comerciale cu produse agricole si alimentare .

Senatorul liberal Iulian Mihail Bîca a declarat: ”Protecția tuturor producătorilor din sectorul agricol și alimentar, indiferent de dimensiunea lor și de forma de asociere, este o prioritate pentru România, de aceea am votat în Senat Legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”.

Reglementarea protecției împotriva practicilor comerciale neloiale s-a impus  și pentru că un procent relevant din produsele agricole și alimentare românești sunt perisabile . Obiectivul principal al legii este garantarea unei linii de aprovizionare cu alimente  funcționale pe  piața internă.

Principalele prevederi ale legii sunt:

  • stabilirea unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul acestui lanț de aprovizionare;
  • reglementarea termenelor de plată;
  • reglementarea competențelor și atribuțiilor autorității de concurență, desemnată pentru a asigura aplicarea la nivel național a prevederilor directiveiș
  • reglementarea sancțiunilor aplicabile autorului încălcării.

Contractele în vigoare vor fi modificate, corespunzător legii, în termen de trei luni de la data punerii în aplicare a acesteia. Autoritatea de executare va impune sancțiuni în cazul unei încălcări dovedite a reglementărilor.

Legea este îndreptată împotriva practicilor comerciale necinstite cu produse agricole și alimentare de către persoane fizice autorizate și persoane juridice.

Textul de lege îl găsiți aici: https://www.senat.ro/Legis/PDF/2021/21L049FG.pdf

CONYTV 2021