Vernisarea expoziției de artă virtuală „ MAGIA PUNCTULUI” a artistului Victor FOCA,membru al U. A. P. R. și A. I. A. P.

Interesant, dar nu unic este faptul la începutul carierei acesta a abordat cu căldură și multă plăcere artistică portretul și arta figurativă în general. Chipurile desenate sau pictate având o desăvârşită nobleţe și o frumuseţe inegalabilă.

Însă, cu mulţi ani în urmă, la catedră, împreună cu elevii săi „a şlefuit cuvintele-ideile”,din care s-a născut PUNCTUL PLASTIC ARMONIC şi RIGLA CREŞTERILOR ARMONICE, el simțind astfel nevoia de a se rupe, de a abandona figurativul din arta sa, apropiindu-se tot mai mult de concepte bazate pe „divina proporție”, pe formele „geometrice”. Artistul a dorit a se distanța de chipul exterior uman, apropiindu-se de înțelegerea tot mai profundă a interiorului uman. În noua viziune asupra artei el fiind de părere că rolul picturii este acela de a face apropierea de poezie și teologie.

Lucrările lui aflându-se undeva la granița dintre pictură și grafică, pictorul declarându-și intenția de a realiza o ”reprezentare grafică a mișcării”, imaginile pe care le crează constituind practic memoria acestei mișcări.

Remarcabilă, în tablourile sale, este capacitatea de a analiza valorile percepției și ale sistemului vizual, de a descompune nucleele cromatice în părțile lor componente, de a desface astfel acest ghem de energii, de potențialități, în elementele primare pe care le distribuie cu subtilă stiință în imagini.

Cert este că nimic din tot ceea ce ne propune artistul nu este întâmplător. Geometria culorilor, combinaţiile pigmentare pe care le-a studiat şi experimentat ani la rând, devin instrumente ale înţelegerii diversităţii culorilor, prilej de organizare cromatică a orizontului vizual.

Publicul bârlădean are astfel posibilitatea, prin intermediul expoziției, să cunoască un artist cu o operă interesantă și unică în arealul românesc.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 ianuarie – 26 februarie 2018, în fiecare săptămână, de marți – duminică între orele 8 – 16.