Ministrul Apărarii , senatorul PNL Nicolae Ciucă, a anunţat că a depus la Biroul permanent al Senatului o propropunere legislativă, legată de respectul simbolurilor naţionale. Printre coinițiatorii acestui proiect se află și senatorul bârlădean Iulian Mihail Bîca.

 Legea nr. 75/1994 prevede modalităţile de arborare a drapelului României şi intonare a imnului naţional, dar nu prevede şi unele informaţii referitoare la modul în care cetăţenii trebuie să îşi arate respectul pentru cele două simboluri naţionale.

“Intr-o societate in care se folosesc atat de des termenii de “patriotism si nationalism”, consider ca trebuie sa plecam de la respectul celor mai importante simboluri ale Romaniei, drapelul si imnul national.

Prin aceste modificari legislative propuse, se va interzice aplicarea, pe drapelul national a oricaror inscriptii sau simboluri, altele decat cele prevazute in actele normative in vigoare, cu exceptia drapelelor de lupta ale unitatilor militare, pavilionul national, flamurile si geacul arborate la bordul navelor militare.

Totoadata, prin proiectul legislative se impune tuturor participatilor la ceremonii oficiale ca, pe timpul intonarii imnului national, sa pastreze tacerea sau sa intoneze imnul” a declarat senatorul bârlădean Iulian Mihail Bîca. 

Una dintre propuneri vizează faptul că se va impune tuturor participanţilor la ceremonii oficiale ca, pe timpul intonării imnului naţional, să păstreze tăcerea sau să intoneze imnul.