Muzeul Vasile Parvan din Barlad
Așa după cum am mai precizat și cu alte ocazii, cercetările paleontologice desfășurate în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad au avut ca obiective: punerea în evidență a localităților fosilifere din județului Vaslui, colectarea și prepararea materialului paleontologic din acese zăcăminte în scopul îmbogățirii colecției de paleontologie a secției și, totodată, valorificarea științifică și expozițională a patrimoniului cultural acumulat.

Astfel, cercetările paleontologice de teren au condus la inventarierea unui număr de 25 de puncte fosilifere în teritoriul județului nostru. Dintre acestea, punctul fosilifer ”Crețești Dobrina 1” situat în localitatea Satul Nou (com. Crețești) se remarcă prin bogăția și diversitatea taxonomică a materialului osteologic colectat. Pe baza elementelor osteologice diagnostice, din acest zăcământ fosilifer a fost evidențiată componența unei asociații faunistice de vertebrate continentale care a existat, acum 9 – 10 milioane de ani, faună terestră corezpunzătoare din punct de vedere cronostratigrafic Sarmațianului superior (Chersonian).

Materialul paleontologic studiat documentează prezența următoarelor grupuri mari de vertebrate fosile: amfibienii (broaștele), reptilele (șerpi, șopârle și țestoase), păsările (struțul) și mimamiferele (elefanți– proboscidieni, rinoceri, antilope, cai tridactili, suidae – porcii sălbatici, tigrii, hene etc).

În urma săpăturilor sistematice realizate în acest sit de către echipa de cercetare paleontologică (Dr. Ursachi Laurențiu, prof. univ. dr. Vlad Aurel Codrea, prof. univ. dr. Mihai Brânzilă, asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi etc) în peroada anilor 2010 – 2015 au fost descoperiți și colectați un număr de 12 indivizi întregi de țestoase (Testudo sp.). Un aspect extrem de rar întâlnit într-un sit paleontologic. Dintre aceștia, 6 indivizi au fost identificați in situ ( în stratul fosilifer) adunați și suprapuși, unul peste celălat. Din această aglomerare de țestoase au fost seprate trei exoschelete care au fost preparate și conservate în poziția de acumulare. În urma acestei activități de restaurare s-a obținut un bun cultural de excepție.

Din informațiile pe care le deținem până în prezent, această piesă este unicat în țara noastră, însă credem că, nici alte muzee din lume nu dețin un astfel de bun cultural din domeniul Științelor Naturii.

Desigur, expoziția va cuprinde, pe lîngă acest grup de țestoase și alte fosile extrem de importante din situl paleontologic de la ”Crețești-Dobrina 1”.

Organizatorul activității, muzeograf dr. Laurențiu Ursachi și invitatul vernisajului, asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi de la Univ. ”Al. I. Cuza” din Iași vă invită să participați pentru a afla mai multe lucruri interesante despre paleontologia și geologie județului Vaslui.

De asemeni, membrii proiectului de voluntariat DEINOTHERRA constituit la inițiativa domnului Simon Salcă din Bârlad vă așteapă la sediul muzeului bârlădean din strada Republicii nr. 235,