„Investițiile din comunitățile vasluiene nu au voie să lipsească de pe agenda Guvernului!”

 

Cu peste 20 de propuneri de amendamente care vin în completarea Legii bugetului de stat pentru anul viitor, deputatul Daniel Olteanu susține că 2020 trebuie să fie o bornă importantă în drumul spre continuarea marilor proiecte demarate la nivelul județului Vaslui, dar și a micilor obiective de investiții, care înseamnă condiții mai bune de viață în comunitățile vasluiene.

 

Olteanu subliniază că prioritară este asigurarea finanțării pentru proiectele aflate în lucru, însă argumentează că Guvernul actual ar trebui să dea o șansă și obiectivelor noi de investiții, din zonele în care e obligatoriu ca locuitorii să recupereze diferențele de dezvoltare acumulate în ultimii zeci de ani, fie din lipsa alocărilor bugetare, fie din lipsa de viziune administrativă.

 

Am citit cu atenție propunerea de buget pe 2020 și nu pot să nu remarc scăderea uriașă, de peste 60%, în ceea ce privește fondurile alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Indiferent de criticile care se aduc acestui program, PNDL rămâne motorul principal de dezvoltare pentru cele mai multe comunități din județul nostru; sunt multe exemple pozitive de localități care au prins viață, acolo unde au fost proiecte bune, oameni de bună-credință și finanțări de la buget. Pentru vasluieni e vital ca investițiile prin PNDL să primească în continuare fonduri, pentru că, da, vorbim despre dezechilibre de dezvoltare nu doar la nivel de județe sau regiuni, ci și dacă facem comparație între comunitățile aceluiași județ. Nici nu mai contează motivele pentru care s-a ajuns la această situație, fie proiectele nu au fost eligibile, fie administrația locală s-a lovit de alte piedici, important este ce facem mai departe cu aceste localități rămase în urmă din punct de vedere al investițiilor”, a spus Daniel Olteanu. 

 

Deputatul a menționat că este de așteptat ca Guvernul liberal să nu slăbească ritmul investițiilor, din moment ce și-a asumat ca prioritate zero creșterea economică.

 

E îmbucurător faptul că, pentru anul viitor, Guvernul PNL și-a setat un target al investițiilor de 4,3% din PIB, mai exact cu 5,4 miliarde lei mai mari față de acest an. Rămâne de văzut, însă, dacă liberalii vor înțelege să realizeze acest obiectiv simultan cu un altul, la fel de important dacă se dorește o creștere sustenabilă: atenuarea discrepanțelor regionale. Cum? În primul rând venind în fața românilor cu o hartă echilibrată a alocărilor de fonduri”, a declarat deputatul ALDE.

 

Valoarea totală a investițiilor pentru care Daniel Olteanu a cerut fonduri, prin amendamentele depuse, depășește 237 milioane lei.

 

Printre cele mai importante obiective de investiții se numără:  Drumul expres Tișița – Albița (amendament semnat alături de liderul de grup al deputaților ALDE, Varujan Vosganian), DN 11A Bârlad (limită E581) – Podu Turcului – Adjud, DN 15D  Vaslui – Negreşti – Roman, DN 24A Huși – Murgeni – Bârlad, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși, modernizări de drumuri în Puiești, Tătărani, Văleni, Perieni, Pogonești și Pochidia, construirea sau reabilitarea unor instituții de învățământ în Dragomirești, Puiești și Tătărani, precum și alte obiective de investiții din Voinești și Vinderei.

 

22 decembrie 2019