Presa locală din Vaslui a relatat despre posibilitatea pentru primăriile din județ de a aplica pentru finanțare din fonduri norvegiene, o sursă de finanțare alternativă ce poate fi folosită de primăriile interesate și eligibile.

Există mai multe apeluri ce vor fi lansate, sau au fost lansate deja, și care se referă inclusiv la restaurarea monumentelor de patrimoniu, iar în funcție de obiectiv, proiectele pot fi finanțate între 80% și 100%. Termenul de implementare al acestor proiecte este până în 2024.

Astfel, primarii care se consideră gospodari au ocazia să își demonstreze abilitățile de organizatori, iar, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, să schimbe fața unor monumente, ori să finanțeze proiecte cu impact cultural în comunitatea locală.

Fiecare primar din județul Vaslui va primi o adresă din partea mea prin care este informat asupra oportunităților avute prin aceste fonduri, și în care i-am îndemnat pe primari să meargă la seminarul ce va fi organizat pe 21 martie la Iași și să se informeze asupra acestui subiect.

În următoarea perioadă, se estimează lansarea altor 2 apeluri de proiecte unul pe  „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice „Consolidarea antreprenoriatului cultural și  dezvoltarea audienței și a  publicului”. Astfel, există o perioadă de timp generoasă care să permită scrierea acestor proiecte.

Îmi exprim speranța că primarii vor profita de această oportunitate și, indiferent de partid, vor munci la scrierea acestor proiecte, spre binele comunității locale pe care o conduc.

Comunitățile locale trebuie să beneficieze și să utilizeze la maxim orice sursă alternativă de venit, mai ales în condițiile în care resursele bugetare naționale sunt adeseori redirecționate doar într-o mică măsură către astfel de obiective. Mă aștept ca această opțiune, a fondurilor norvegiene, să fie binevenită de către primării și folosită cât mai eficient posibil.

Convingerea mea este că în următorii ani, vom vedea monumente restaurate în  județul Vaslui.