Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a vă invita la conferința intitulată „Marea Unire de la 1918” care a avut loc duminică 29 aprilie 2018, ora 11:00, la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan, nr. 1. Invitatul special al acestei conferințe este profesorul universitar dr. Ion Agrigoroaiei din Iași.

Anul 2018 marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918, în ziua de 1 decembrie, „ziua cea mai mare a neamului românesc”, așa cum o numea Eugen Lovinescu. Marea Unire are ca rod nu doar credința neamului romanesc ci și perseverența, dorința, tăria și sacrificiul făcut pentru acest vis, visul neamului românesc de a avea propriul stat în care să muncească și să își ducă până la capăt aspirațiile.

Unirea avea să vină la finele Primului Război Mondial, început cu 4 ani în urmă, în iulie 1914, perioadă în care România, după doi ani de neutralitate, semnează două convenții, una politică și una militară cu Antanta (4/17 august 1916) în urma cărora marile puteri recunoșteau dreptul țării de a-și anexa Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Bucovina. La a doua convenție primeau și sprijin militar împotriva inamicului comun.

În acest context Consiliul de Coroană hotărăște, la 14/27 august 1916, intrarea României în război alături de Antanta. Președintele consiliului de Miniștri, Ion I. C. Brătianu avea să precizeze faptul că „Noi nu am intrat în război ca niște solicitatori nepoftiți. Noi am intrat în război ca niște aliați ceruți”. La rândul său, Nicolae Iorga scria „Am intrat în acest război cu hotărârea de a da tot ce avem în acest moment pentru a căpăta dreptul nostru întreg. Pentru atât și pentru mai mult, nu.” Marile bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara anului 1917 dovedesc contribuția forțelor armate române la măcinarea forțelor militare ale Puterilor Centrale.

Anul 1918 urma a fi anul Marii Uniri în urma unor acțiuni reprezentative, cele mai largi și democratice din Europa a acelor vremuri. La 27 martie, la Chișinău se adopta declarația prin care „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) […] de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama ei România”, la Cernăuți în ziua de 28 noiembrie iar două zile mai târziu era adoptată Rezoluția care începea astfel: „Adunarea Naţionalǎ a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungureascǎ, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptǎţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918 decreteazǎ unirea acelor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România.”

„Generaţia de astăzi şi-a făcut datoria”, ducând la îndeplinire visul lui Mihai Viteazul, a cărui idee „a trăit vie trei sute de ani în toate piepturile româneşti”.

ConyTV BârladConyTV Newsani,mai,Marea Unire,ziuahttps://youtu.be/bB_CXk6LvJY Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a vă invita la conferința intitulată „Marea Unire de la 1918” care a avut loc duminică 29 aprilie 2018, ora 11:00, la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan, nr. 1. Invitatul special al acestei conferințe este profesorul universitar dr....Vezi ce-i de văzut !